Tietoa laser silmšleikkaus operaatiosta ja piilolaseista.
Blogi

Arkisto: syyskuu 2007

Air Optics

Perjantaina 28. syyskuuta 2007

Optikolla ei ollut huomauttamista silmieni tilasta, testirupeaman toinen osio voi lähteä käyntiin. Optikon tarkastuksessa käynti ei maksanut mitään koska käytettävä tuote ostettiin samalla.

Ensimmäisenä testiin valitsin Ciba Visionin Air Optixin. Tuote on ns. kuuden päivän yötäpäivää kuukausilinssi. Linssi vaikuttaa ulkoisesti täysin samanlaiselta kun kertakäyttölinssit. Jopa linssin paksuus on samaa luokkaa paksumpien kertakäyttölinssien kanssa, joten siitä ei hapenläpäisykyky ole kiinni. Nimenomaan hyvä hapenläpäisykyky mahdollistaa linssien pitämisen yön yli.

V√§syneisyytt√§ ei silmiss√§ tuntunut pitk√§nk√§√§n p√§iv√§n j√§lkeen. Monet testatut kertak√§ytt√∂linssit olisivat illalla jo tuntuneet raskailta silmiss√§. Ensimm√§isen√§ iltana arvelutti j√§tt√§√§ piilolasit silmiin, mutta tunne oli kuin el√§isi ”laseitta”.

Kuukausipiilolinssit

Lauantaina 15. syyskuuta 2007

Vaikka silmien laserleikkaus houkuttaisi, päätin kuitenkin vielä jatkaa piilolasien käyttämistä jonkun aikaa. Päivälinsseistä jäi teistirupeaman jälkeen mielikuva, että ne soveltuvat satunnaisesti piilolaseja käyttäville. Silmälaseista luopuneelle kasvava piilolinssiliuskakasa kaapissa herättää kysymyksen vaihtoehdoista. Myös yli 30 euron kuukausikustannuksenkin voisi käyttää järkevämmin.

Vaihtoehtona on tietenkin kuukausilinssit. Perinteiset kuukausilinssit, joita aikaisemmin käytinkin, poistetaan silmästä yöksi desinfioinnin ajaksi. Hyödyiksi voidaan lukea hinta (~8-30e/kk), pidempi uusimisväli ja useimmiten parempi sopivuus. Markkinoille on myös tullut mielenkiintoinen vaihtoehto, jatkuvakäyttöiset piilolasit.

Ns. yötäpäivää linssejä eli silikoni hydrogel-linssejä (esim. hydraclear) voidaan parhaimmassa tapauksessa käyttää 30 päivää yhtäjaksoisesti. Vaihtoehtoisesti näiden välimaastossa on linssejä joita voi käyttää kuusi päivää yhtäjaksoisesti, jolloin seitsemäntenä pidetään pidetään välipäivä. Tälläinen vaihtoehto kuulostaa kuukausilinsseistä kiinnostavimmalta (silmälääkärin neuvo mielessä). Pitempiaikaisia piilolinssejä käytettäessä optikon tarkastus tulee taas ajankohtaiseksi.