Tietoa laser silmäleikkaus operaatiosta ja piilolaseista.
Tekniikat

Tekniikat

Excimer-laseria on käytetty taittovirheen korjaamiseen yli kymmenen vuoden ajan. Silmien laserhoito voidaan toteuttaa kolmella eri menetelmällä.

Ensimmäisenä käyttöön tullut tekniikka on nimeltään fotorefraktiivinen keratektomia eli PRK. Perinteisessä menetelmässä haluttu taittovoima laseroidaan sarveiskalvon etupintaan päällimmäisen solukerroksen poiston jälkeen.

LASEK-menetelmässä laserointi tehdään sarveiskalvon pintaepiteelin alle. Muuten toimenpide on sama kun PRK.

Uusimmassa eli LASIK-leikkauksessa päällimmäinen solukerros jätetään koskematta ja sen sijaan sarveiskalvon etuosaan leikataan minihöylällä läppä, joka on noin 25 % sarveiskalvon paksuudesta, ja laserointi tehdään tämän läpän alle.

Kaukotaittoisen (pluslasit) silmän taittovirheen korjaaminen onnistuu myös laserilla. Raja-arvona on yleensä pidetty n. +3.5 dioptriaa. Nykyään kaukotaittoisuuden korjaamiseen käytetään lähes pelkästään LASIK:ia.

Itse laserhoidon tulokset eli taittovoiman korjaustarkkuus ja ennustettavuus ovat kaikissa tekniikoissa samat (yli 90% alle 6 D ja lähes kaikki alle 4 D pääsevät eroon laseistaan). Mahdollisia leikkauksenjälkeisiä heijastumia ja varjokuvia esiintyy molemmissa tekniikoissa muutamalla prosentilla.

Iän myötä silmän mukauttamiskyky heikkenee, mistä on seurauksena ikänäkö (presbyopia). Excimer-laserilla ei varsinaisesti pystytä korjaamaan ikänäköä. Voidaan kuitenkin luoda sellainen tilanne, että toisella silmällä näkee hyvin lähelle ja toisella kauas. Kaikille tällainen ratkaisu ei sovellu ja se tuleekin testata ennen leikkausta esim. piilolinsseillä.

Katso video Lasik-leikkauksesta

Katso video PRK-leikkauksesta

Excimer-laser